Alles over moestuinen

9 juni 2022

|

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over moestuinen voordat je jouw eigen moestuin aanlegt. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten welke groente makkelijker en minder makkelijk te groeien zijn. Voor het succesvol groeien van moestuinplanten moet je ook een aantal dingen weten over de grond, het bepalen van een plek, het zaaien van zaden en het geven van water. In een moestuin kunnen er enkele problemen optreden zoals slakken en onkruid. Het is dan ook handig als je hier van te voren al op bent voorbereid. Tenslotte zal je de groente op het juist moment moeten oogsten om hier optimaal van te kunnen genieten.

Makkelijke groente voor in de moestuin

Het kan natuurlijk heel erg goed zo zijn dat je geïnteresseerd bent in zelf groente kweken maar hier nog geen ervaring mee hebt. Naast het wel of niet hebben van ervaring heeft ook niet iedereen even groene vingers. Gelukkig zijn er meerdere soorten groente die iedereen gemakkelijk kan kweken. Een van deze groente zijn tomaten als je de tomaten eenmaal hebt gezaaid zullen deze al na enkele maanden groeien. Naast tomaten kun je ook bonen makkelijk zelf groeien, dit geldt zowel voor sperziebonen als voor snijbonen. Wanneer je bonen in jouw moestuin hebt staan zul je echter wel extra alert moeten zijn op slakken. Het laatste voorbeeld van een makkelijke groente om te groeien zijn wortelen.

De ideale grond voor een moestuinplant

Om ervoor te zorgen dat de planten in jouw moestuin beter zullen groeien en je een grotere oogst krijgt is het belangrijk dat de grond in een goede staat is. Een van de factoren die hierbij meespeelt is de pH waarde van de grond. Deze waarde is bepalend voor de mate waarin planten voedingsstoffen uit de bodem op kunnen nemen. Ook de bodemstructuur is bepalend voor de gezondheid van jouw planten. Een ideale bodemstructuur is kruimelig waardoor water en voedingsstoffen beter vast kunnen worden gehouden. Om de bodem van extra voedingsstoffen te voorzien kun je de grond bemesten. Houd bij het bemesten van de grond altijd de aangeraden hoeveelheden aan, teveel meststoffen kunnen de planten schaden.

De juiste plek voor een moestuin

Voordat je een moestuin gaat aanleggen zul je eerst de beste plek moeten bepalen. Planten hebben genoeg zonlicht nodig om te kunnen groeien. Het is daarom een goed idee om een plek uit te kiezen met genoeg zonlicht. De hoeveelheid zon die een plant nodig heeft is afhankelijk van de specifieke soort. Wanneer een plant niet genoeg zonlicht krijgt kan dit leiden tot een langzame groei en zwakke planten. Ook zal de oogst een stuk minder zijn wanneer planten niet genoeg zonlicht hebben gehad. Daarentegen kunnen zeker ook niet alle planten in vol zonlicht staan. Het is handig om planten uit te kiezen die ongeveer dezelfde hoeveelheid zonlicht vereisen.

Het zaaien van groente

Als je eenmaal groente planten hebt uitgekozen voor in de moestuin zijn er een aantal dingen om op te letten bij het zaaien. Ten eerste is het belangrijk om de planten op het juiste moment van het jaar te zaaien. Een ander punt om op te letten is hoe diep de zaadjes geplant moeten worden. Over het algemeen geldt dat grotere zaadjes dieper in de grond moeten worden gestopt. Ook de afstand tussen de zaadjes is van belang zodat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Al deze informatie over het zaaien kun je vinden op de verpakking van de zaadjes. Mocht het toch onduidelijk zijn dan kun je ook altijd nog het internet raadplegen.

Moestuin planten water geven

De planten in een moestuin hebben voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Ook de hoeveelheid water die een plant nodig heeft zal per plantensoort verschillen. Over het algemeen geldt dat je planten het beste regelmatig kleine hoeveelheden water kunt geven. Dit is zeker belangrijk wanneer het water niet goed weg kan lopen en dus op dezelfde plek in de grond blijft. Wanneer je te veel of te vaak water geeft kan dit verschillende problemen met zich meebrengen. Een van deze problemen is het ontstaan van schimmels in de grond. Daarnaast kan het zo zijn dat de wortels van de planten beginnen met rotten. Door je vinger in de grond te steken kun je gemakkelijk de vochtigheid controleren.

Het beschermen van planten tegen slakken

Slakken komen heel erg vaak voor in moestuinen, wanneer een moestuinplant wordt opgegeten door slakken is dit heel erg vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ten eerste kun je van te voren rekening houden met welke groente slakken aantrekken. Door deze groente te vermijden zal je al minder last hebben van slakken. Aan de andere kant kun je er ook juist voor kiezen om een aantal van zulke planten op te offeren zodat ze de andere groente met rust laten. Het kan ook helpen om geurende kruiden in de moestuin te plaatsen. De geur van onder andere tijm en rozemarijn houd slakken grotendeels uit de moestuin.

Het verwijderen van onkruid

Naast de groente die je in de moestuin hebt geplant zal er in veel gevallen ook onkruid in de moestuin gaan groeien. Onkruid zijn ongewenste planten en deze groeien vaak ook nog eens onwijs snel. Door onkruid zo snel mogelijk te verwijderen is de kans kleiner dat deze planten zich verspreiden. Er zijn verschillende manieren waarop je onkruid kunt verwijderen. Zo kun je onkruid zowel met de hand verwijderen als met een schoffel, voor groter onkruid kun je een drietand gebruiken. Let er bij het verwijderen van onkruid wel altijd goed op dat je niet per ongeluk de moestuin planten beschadigd.

Verschoor Groenprojecten verzorgd jouw hele tuin. Van tuinonderhoud tot tuinontwerp, Wij zijn van alle markten thuis. Naast onze particuliere werkzaamheden zijn wij ook actief in het onderhouden van bedrijfstuinen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Groente uit de moestuin oogsten

Wanneer de Moestuin planten eenmaal groente hebben geproduceerd kun je deze gaan oogsten. Het is hierbij goed om niet te vroeg te oogsten en de groente genoeg tijd te geven om volledig te rijpen. Laat groente echter ook niet overrijp worden, door groente op tijd te oogsten voorkom je dat ze minder lekker worden. Ook is er bij overrijpe groente een risico dat deze openbarsten en waardoor de groente insecten aantrekken. Het beste is om groente zo snel mogelijk na het oogsten op te eten. Na het oogsten is de groente namelijk nog het verst. Na het oogsten kun je groente echter ook nog een enkele tijd bewaren.

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.