Stappenplan voor een prachtige lavendel

29 december 2021

|

Lavendel is een van de meest populaire tuinplanten. U ziet ze in groten getale in Frankrijk op prachtige paarsgekleurde velden. Maar ook in Nederlandse tuinen ziet u de heerlijk geurende plant veel. De meest geziene lavendel in Nederlandse tuinen is de Lavandula Angustifolia. Of u nu een grote of kleine tuin hebt, een landelijke of een moderne tuin, voor een lavendel is altijd wel een plekje te vinden. Wij van Verschoor Groenprojecten planten jaarlijks heel wat lavendels in de Nederlandse tuinen.

Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon. De meeste planten zullen in deze omstandigheden snel uitdrogen, maar de lavendel heeft viltige kleine blaadjes, met aan de onderzijde haartjes die verdamping tegengaan.

4 Tips voor een mooie bloei van uw lavendel

Goede en juiste verzorging, zorgt voor een extra lange bloei en lang leven van uw lavendelplanten. Met onderstaande tips kunt u ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk van uw prachtige geurende plant kunt genieten.

     

      • Snoei de lavendel minimaal 2 keer per jaar op de juiste tijd en op de juiste wijze. Zie verderop in dit artikel hoe en wanneer lavendel moet worden gesnoeid.

      • Top uw jonge lavendelplanten.

      • Plant lavendel op de juiste plek, lekker in de zon.

      • Geef uw lavendelplant kalkrijke grond

    Soorten Lavendula

    Er zijn veel verschillende soorten lavendel planten verkrijgbaar. De Lavendula X (naamloze) intermedia lavendel uit bouwmarkten en tuincentra hebben dik grijs blad en worden snel vormloos, groot en kaal van binnen in de struik. Een zeer sterke en mooi bloeiende lavendel is de Lavandula Angustifolia.

    Lavendel planten

    Als lavendel op de juiste tijd en standplaats worde gepland, kunt u er het meeste plezier aan beleven. De lavendel houdt van een zonnige standplaats en in een goed doorlatende kalkrijke grond. De lavendel kan het hele jaar door gepland worden, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is. Dit is in het voorjaar of najaar. Wilt u hulp bij het aanplanten van de planten of advies bij het tuinontwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met een goede hovenier.

     

    Verzorging lavendel

    Naast het op de juiste manier snoeien op de juiste tijdstippen in het jaar, is het ook belangrijk om lavendel kalk te geven. Lavendel is namelijk een kalkminnende plant die het beste in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar kalk kunt geven. Er hoeft geen kalk te worden gestrooid als de lavendel in zandgrond of kalkrijke kleigrond staat. Lavendel in je tuin hoeft geen water te krijgen. Een droge periode komt een lavendel met gemak door. Staat uw lavendel in een pot? Geef de plant dan 2x per week een beetje water.

    Geen bemeste tuinaarde!

    Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.

    Snoeien van lavendel

    Het is belangrijk om het lavendel snoeien meerdere keren per jaar op te pakken. Sowieso wordt er één keer in het voorjaar lavendel gesnoeid en één keer in het najaar. Snoei lavendel nooit terug tot op het kale hout. Wanneer je te ver terugsnoeit zal de lavendel niet meer uitschieten en is je lavendel verloren. Zorg dus altijd dat je snoeit tot net boven de nieuwe scheuten.

    Verwaarloosde lavendel snoeien

    In sommige gevallen kan het voorkomen dat een lavendel al jaren niet is gesnoeid of onderhouden. Het is dan belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt gedaan. Een verwaarloosde lavendel kan nog worden gered mits er op een juiste manier mee om wordt gegaan. Heb je advies nodig hoe dit het best aangepakt kan worden? Neem dan zeker even contact op.

    Hoofdsnoeibeurt

    Het snoeien van lavendel in het voorjaar wordt gezien als de hoofdsnoeibeurt. Deze kan worden uitgevoerd zodra de strengste vorst voorbij is, dit is meestal begin april. Met behulp van een heggenschaar of snoeischaar bij al wat dikker hout, snoei je ongeveer 1/3 deel van de lavendel terug. Dit is ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond.

    Lavendel snoeien na de bloei

    Na de bloei van de lavendel in augustus of september moet de lavendel nogmaals worden gesnoeid. Dit is slechts een kleine snoeibeurt waarin de plant weer wat wordt gefatsoeneerd. Knip de uitgebloeide bloemen en de bloemstelen af met een heggenschaar. Zo knipt u weer wat vorm in de lavendel.

     

    Lavendel toppen

    Bij het toppen van lavendel, snoei je de toppen van een jonge lavendelplant eraf. De versgevormde topjes worden verwijderd met een schaar waardoor er extra scheuten in de basis van de plant zullen worden gevormd. De lavendel zal na het toppen wel wat later in bloei komen, maar je kunt er vervolgens wel langer plezier van hebben. De onderkant van de lavendel zal ook minder snel kaal worden aan de onderkant.

    Ook oudere lavendelplanten kunnen worden getopt in het voorjaar, zodra je de eerste nieuwe scheuten ziet verschijnen. Hiermee geef je de oude lavendelplant een boost waardoor hij voller zal zijn tijdens de bloei.

    Lavendel stekken

    Het stekken van lavendel kan van juli tot en met begin oktober. Meestal neemt de bloei na een jaar of 3 wat af bij een lavendel en kan het aanzicht van de plant wat gaan tegenvallen. Hoe ouder de plant, hoe meer hij verhout. Het stekken van lavendel is dan een goed alternatief! Lavendel laat zich gemakkelijk stekken.

    Volg de volgende stappen bij het stekken van lavendel:

       

        1. Vul bakjes met goed doorlatende potgrond, gecombineerd met zand en grit;

        1. Knip stukjes van ongeveer 5-8 cm van de lavendel, verwijder de onderste blaadjes. Snij de onderkant van het stekje schuin af;

        1. Plant de stekjes uit in de stekbakjes tot aan het eerste blaadje;

        1. Zet de stekjes half in de schaduw en hou ze vochtig. Geef de stekjes niet te veel water want dan gaan ze schimmelen!

        1. In ongeveer 1 tot 2 maanden zal het lavendelstekje worteltjes gaan vormen. Na twee maanden kunnen ze worden overgezet in een pot en vanaf half mei kunnen ze in de tuin worden uitgeplant op een zonnig plekje in de tuin.

      Hulp bij tuinonderhoud

      Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het tuinonderhoud? Schroom dan niet om een goede hovenier in te schakelen om u te helpen. U kunt ook het volledige tuinonderhoud uit handen geven. De hovenier kan in overleg met u ook uw lavendel verzorgen en eventuele stekjes voor u bewaren. Neem vrijblijvend contact op met Verschoor Groenprojecten voor advies, tuinonderhoud of tuinaanleg. Wij denken graag met u mee als ervaren hovenier in regio Gouda!

       

      Tuinontwerp Gouda

      Tuinontwerp

      Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

      Kleurrijke bloemen

      Tuinonderhoud

      Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

      Tuin aangelegd in Gouda

      Tuinaanleg

      Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.