Bomen snoeien

Bent u de trotse eigenaar van een boom in uw tuin? Het is belangrijk om een boom goed te snoeien zodat hij de goede kant op groeit en stevig blijft bij een storm. Maar welke takken moeten er worden afgezaagd en wanneer snoeit u een boom? Met snoeien worden zieke, zwakke of dode takken verwijderd en wordt bloei en vruchtvorming gestimuleerd. Hierdoor geeft u de boom een langere levensduur en blijft hij passend in uw tuin. In deze blog gaan wij u uitleggen hoe u uw boom gezond en in model houdt.

Hoe vaak moet u een boom snoeien?Boomverzorging, boom snoeien

Het beste is om een boom iedere jaar 1 snoeibeurt te geven, sommige bomen mogen ook twee keer worden gesnoeid. Hou rekening met het type boom en de beste tijd waarop hij gesnoeid moet worden. Iedere boom heeft zijn eigen snoeiseizoen, als u de boom buiten dit seizoen snoeit kan dit de boom beschadigen. Zoek dus van tevoren goed uit wanneer uw boom aan de beurt is.

Wanneer moet een boom worden gesnoeid?

De winter is vaak een goede periode om te snoeien, maar let wel op dat er niet met vorst of extreme regenval wordt gesnoeid. Dit kan de boom namelijk aantasten. Het voordeel van snoeien in de winter is dat de boom in rust is en dat het blad weg is. U kunt dus goed de vorm van de boom bepalen.

Een algemeen schema voor het snoeien van bomen: (let op dat u altijd ook nog even uw specifieke boom checkt)

  • Fruitbomen: winter/voorjaar
  • Hagen: voorjaar
  • ABC-bomen*: Eind van de zomer
  • (de meeste) Hagen en steenvruchtbomen: najaar

Snoeien met vorst

Het is belangrijk om uw boom nooit te snoeien bij vorst of heel nat/droog weer. Wanneer een tak wordt afgeknipt ontstaat hier een wond. Tijdens vorst, nat weer of droogte kan de wond niet goed dichten waardoor schimmels de boom gemakkelijk kunnen aantasten.

Bomen kappen

Bomen in uw tuin mogen niet zomaar worden gekapt. U moet hiervoor naar de gemeente om aan te vragen of dit mag. Voorheen heette dit de kapvergunning, tegenwoordig wordt dit de omgevingsvergunning genoemd. Redenen om de vergunning te verstrekken zijn:

  • Als de boom te dicht op de erfgrens staat
  • Wanneer meerdere bomen te dicht op elkaar staan
  • Als de boom ziek is
  • Wanneer de boom te veel schaduw geeft of het zicht belemmerd
  • Wanneer de boom een gevaar vormt voor de omgeving
  • Als de boom straat, riool, leidingwerk of bekabeling beschadigt

Hoe moet een boom worden gesnoeid?

Een boom kan op verschillende manier worden gesnoeid. Voor hele dikke takken kunt u gebruik maken van een zaag of kettingzaag. Voor iets dunnere takken kunt u gebruik maken van een speciale takkensnoeischaar. Snoei nooit meer dan 20% van de takken weg. De boom haalt zijn voedsel van zijn blaadjes, als er te veel takken worden weggesnoeid, zal hij minder bladeren overhouden om de boom van voedsel te voorzien.

Dunne takken snoeien

Als u dunne takken wilt snoeien, snoeit u voornamelijk de takken weg die de vorm van de boom verstoort of die op dichtbegroeide plekken zitten. Ook takken die tegen elkaar schuren of takken die splitsen kunnen worden afgeknipt (in dit laatste geval één van beide takken). Uiteraard kunnen dode of zieke takken worden weggeknipt. Knip een tak altijd ongeveer 10 cm vanaf de stam af.

Dikke takken snoeien

Dikke takken kunnen niet meer worden geknipt, dus zullen moeten worden afgezaagd. Begin met het zagen van een inkeping aan de onderkant van de tak, een inkeping van zo’n 20 tot 30 cm. Hiermee kan het afbreken van de tak worden voorkomen. De stomp die overblijft wordt vervolgens dicht bij de stam afgezaagd.

Heg snoeienTuinonderhoud Waddinxveen

Een heg kan het beste worden gesnoeid met een speciale heggenschaar. Hou er rekening mee dat u niet teveel wegsnoeit omdat er binnenin de heg geen groen zit. Door gebrek aan zonlicht ín de heg, kan daar niks groeien. Wanneer u te rigoureus te werk gaat, zult u met een kale heg komen te zitten.

Boomverzorging

Niet iedereen zit het zitten om zelf aan de gang te gaan hoog in een boom of op een wankel trappetje. Verschoor Groenprojecten blinkt uit in boomverzorging en helpt u graag op professionele wijze met deze lastige klus. In overleg met u bepalen wij de vorm van de boom en zal worden bekeken wat de beste manier en tijd is om de boom te snoeien.

Naast snoeien kunnen wij u ook helpen en adviseren voor het aanplanten van nieuwe bomen, struiken en heesters. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van uw bomen te bespreken. Soms ziet u er misschien geen heil meer in, maar kan door een goede snoeibeurt uw boom weer jarenlang mooi verder groeien! Een goed verzorgde boom is een ware eyecatcher voor uw tuin en de buurt.

 

* Bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, B of C. Bijvoorbeeld Acer, Betulus en Carpinus