Leiboom onderhouden: waarom, wanneer en hoe?

De leiboom! Een veel besproken en gezochte boom, maar toch zien we dat veel mensen niet precies weten hoe het zit. Daarom is deze blog erg om voor u duidelijkheid te scheppen en alle informatie over de leiboom te geven.

Waarom is de leiboom een van de populairste bomen?

Veel mensen kiezen voor een leiboom, maar waarom? Leibomen hebben over het algemeen een karakteristiek en sfeervolle uitstraling. Vroeger werden deze bomen gebruikt om de zon tegen te houden en het huis koel te houden. Tegenwoordig gebruiken mensen deze bomen om hun terras zon vrij te houden maar ook tegen de wind. Eén van de redenen om deze boom aan te schaffen is omdat deze privacy biedt. Door deze bomen dicht tegen elkaar aan te zetten creëren ze een scherm waar mensen vrijwel niet doorheen kunnen kijken. Ook is de boom plat (één richting) waardoor deze niet extreem veel ruimte inneemt en dus gemakkelijk in de tuin past.

Wanneer kunt u het beste een leiboom planten?

Er zijn veel verschillende soorten (zie alinea ‘soorten leibomen’) leibomen waardoor het moelijker te zeggen is wanneer u deze het beste kan kopen en planten. We geven daarom een globaal idee wanneer u dit het beste kan doen.

Bladverliezende leibomen plant u ongeveer rond half oktober tot april. Leibomen in een pot kunt u heel het jaar door planten. Plant u de leiboom in de zomer? Dan moet u deze meer water geven aangezien de boom anders afsterft. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u deze boom plant rond september u de minste zorg hebt. Een aanrader dus!

Wilt u het specifiek weten voor uw soort leiboom? Dan kunt u het beste contact opnemen met een specialist uit de buurt of neem contact op met ons. Wij helpen u graag verder!

Verschillende soorten leibomen: wanneer en hoe onderhouden?

Zoals u net heeft kunnen lezen zijn er verschillende soorten leibomen, de bekendste soorten kunt u hieronder vinden. Per soort leiboom bespreken we ook het type onderhoud:

Leilinde

Deze boom moet minimaal 1x per jaar geknipt worden, dit moet om en nabij de wintermaanden gebeuren aangezien deze boom dan kaal is en rust heeft. De bedoeling is dat u alles knipt tot op de uitgeleide arm. Ook de twijgen van de stam knipt u weg. Bij de wat jongere lei-linde (eerste 2 jaar) knipt u de twijgen bijna helemaal weg, hierdoor groeien de bomen in het voorjaar makkelijker uit.

Leiplataan

Deze prachtige boom die goed gebruikt kan worden voor de afscheiding van de tuin en voor de privacy moet ook minimaal 1x per jaar geknipt worden. Doe dit in de maanden oktober tot en met april voor een optimale groei in het voorjaar. Ook is het goed te weten dat deze boom in elk soort grond geplaatst kan worden.

Esdoorn leiboom

Deze boom is een bloeder. Dit houdt in dat na het snoeien de wonden niet zo snel genezen daarom moet u zeker bij deze boom goed opletten en de juiste methode hanteren anders loopt deze boom leeg en sterft hij. In de winter is de sapstroom het minst waardoor het aan te raden is dan te snoeien of anders in de zomermaanden juni en juli. Als de boom in volle glorie staat geeft het snoeien ook geen probleem.

Steeneik leiboom

bij deze boom is het mogelijk hem in alle vormen die u maar wenst te knippen. Deze boom kan zelfs 25 meter hoog worden. De boom moet 2x per jaar geknipt worden, namelijk in april en 1x in september. Hierdoor komt de boom het beste in bloei en ziet die er het beste uit.

Ik heb slechts maar een gedeelte van de meest gekozen leibomen behandeld, mocht u willen weten hoe uw leiboom onderhouden moet worden? Kijk dan op onze pagina boomverzorging of neem contact op!

Uw leiboom laten onderhouden? Wij helpen u graag verder

Wij snappen het als u door het lezen van dit blog geïnteresseerd bent (geworden) in een leiboom. Wellicht heeft u al een leiboom in uw tuin staan. Uiteraard kunnen wij bijdragen met het plaatsen en onderhouden van deze leiboom en doen wij dit voor u met veel plezier en vakmanschap. Neem contact op voor het onderhouden van uw leiboom. Onze tuinspecialisten helpen u graag verder!