Winterbeplanting

3 december 2021

|

Zolang het niet vriest, kunt u met gemak uw tuin opfleuren met nieuwe beplanting, nieuwe bomen en heesters. Ook kunt u naar hartenlust houtachtige struiken vermeerderen door winterstekken of houtstekken.

Winterplanten in uw tuin planten

Als de grond niet hard bevroren is en er schijnt een waterig zonnetje, is het heerlijk om uw tuin in te gaan en op te fleuren met wat nieuwe winterbloeiers zoals winterheide of viooltjes. Hou er altijd rekening mee dat er nog harde en ijzige wind kan waaien die de beplanting kan beschadigen. Bescherm de gevoelige planten door deze af te dekken of op een plek neer te zetten waar de wind niet vrij spel heeft.

Ook bomen kunnen in de winter prima worden gepland. Zo lang het niet vriest, kan de boom in de ‘warme’ grond prima wortels schieten. De sapstroom in de boom is namelijk volledig tot stilstand gekomen, waardoor rooien en verplanten prima kan en de boom er geen schade aan ondervindt. Bekijk van tevoren goed van welke kant de wind komt, zodat u op de juiste plaats een boompaal kunt plaatsen om de boom niet gelijk bij de eerste storm om te laten waaien.

Snoeien in januari

In januari kunt u gewoon uw struiken, planten en fruitbomen snoeien, mits het op dat moment niet vriest. Wanneer het zacht weer is en boven nul is, kunt u deze struiken mooi in vorm snoeien zodat ze er weer klaar voor zijn dit voorjaar.

Planten in winterberging

Als u planten warm binnen heeft gezet om te beschermen tegen de vorst, vergeet deze dan niet regelmatig water te geven anders verdrogen ze! Ook is het aan te raden om de planten af en toe wat frisse lucht te geven door ze even buiten te zetten of de deur/ of het raam even open te zetten.

Winterstekken

Houtachtige struiken kunnen worden vermeerderd door ze te ‘winterstekken’ of ‘houtstekken’. Voorbeelden van planten die u kunt winterstekken zijn:

 • Druif
 • Wilgen
 • Skimmia
 • Hortensia
 • Populieren
 • Rozen
 • Bessenstruiken
 • Fruitbomen

Winterstekken komen van eenjarig hout, het hout wat afgelopen seizoen is gevormd. Het stekken is mogelijk is de rustperiode. Deze periode begint als de blaadjes zijn afgevallen en eindigt in het voorjaar. Winterstekken is dus mogelijk van november tot februari.

Hoe kun u winterstekken?

In de herfst worden stekken gesneden van het eenjarig hout. Twijgen hebben vaak nog een zacht en groen puntje waardoor ze niet geschikt zijn voor winterstekken. Meestal wordt uitgegaan van stekken van ongeveer 20 cm met 3 of 4 knoppen. Deze stekken worden als bundel voor 2/3 in de grond ingegraven en na de winter (in maart) weer voorzichtig uitgegraven. Daarna kunnen ze afzonderlijk in de volle grond of in potten worden uitgeplant. Het stekken van wilgen is heel eenvoudig, deze kunnen gelijk in de grond worden gezet en doen het eigenlijk bijna altijd goed. Andere soorten, zoals de Roos of fruitbomen is een stuk moeilijker.

Bloeiende tuin in de winter

Er zijn een aantal planten die in januari kunnen bloeien. Door een aantal van deze planten in uw tuin te zetten, kunt u uw tuin mooi opfleuren. Voorbeelden van planten die in januari bloeien zijn:

 • Kerstroos (Helleborus)
 • Sneeuwklokjes
 • Winterharde viooltjes
 • Primula
 • Skimmia
 • Maagdenpalm
 • Toverhazelaar
 • Kronkelhazelaar

De takken van heesters met bloemen kunt u vervroegt in bloei brengen door ze af te knippen en binnen te zetten. Door de warmte gaan de bloemen open. De meeste heesters moeten wel eerst een periode van kou (-5 of lager) hebben meegemaakt, wil het lukken de takken in de kamer tot bloei te laten komen. Probeer eerst met een klein takje, voordat u een hele struik kort knipt om binnen te zetten.

Hulp en advies over winterbeplanting

Wilt u ook genieten van een tuin vol winterbeplanting en kleur? Maar heeft u zelf geen zin om in de tuin te gaan werken? In dat geval helpt Verschoor Groenprojecten u hier graag mee.

Met het voorjaar in aantocht kunt u ook in januari en februari al heerlijk genieten van de eerste bloemetjes en knoppen!

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.