Herfst in de tuin

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Bomen laten hun blad vallen en veel tuinen verliezen hun kleur. De dagen worden korter en misschien vindt u het voor nu allemaal wel even goed om geen onderhoud aan uw tuin te doen. Toch zijn er genoeg werkzaamheden te doen! U kunt dit zelf uitvoeren, maar we helpen u als hovenier in Gouda ook graag verder! Juist nu de dagen korter worden en u misschien juist binnen wilt zitten als u klaar bent met werken.

Wat kunt u zelf doen?Herfst november

Een gezond gazon heeft zuurstof nodig. Probeer daarom regelmatig het gazon bladvrij te maken. Zo kan het gras gezond de herfst door, op naar een groen en strak gazon in het voorjaar.

Heeft u een vijver? Dan is het belangrijk om te controleren of de pomp nog naar behoren functioneert. De vijver vriest dan minder snel dicht en mocht de vijver toch dichtvriezen, dan krijgen de vissen in ieder geval genoeg zuurstof. Zorg er ook voor dat er in de vijver niet te veel bladeren komen. De bladeren gaan verrotten en dit kost zuurstof en er komen teveel zouten in de vijver wat niet goed is voor de vissen.

Verder kunt u alvast de buitenkraan dichtdoen om bevriezing van de leidingen te voorkomen.

Uitbesteden aan een hovenier

Er zijn in de herfstmaanden ook een aantal klussen die traditioneel veel uitbesteed worden aan een hovenier. Hierbij gaat het vaak om de wat grotere klussen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het snoeien van fruitbomen zoals de appel- en perenboom
  De fruitbomen met steenvruchten hebben hun appels en peren verloren en de bomen zijn nog niet klaar om nieuwe vruchten te maken. Daarom is dit een goed moment om de fruitbomen te snoeien.
 • Het knotten van wilgen
  In de omgeving van Gouda staan er relatief veel knotwilgen. De maand november is een goede maand om de wilgen te knotten.
 • Heesters snoeien
  Heesters zijn ‘houtige planten’. Heesters ontwikkelen geen stam en zijn daarmee eigenlijk struiken. Als hoveniersbedrijf nemen we het snoeien van de heesters graag uit handen.

Tuin opvrolijken in de wintermaanden

De wintermaanden staan voor de deur. Voor de meeste tuinliefhebbers niet de beste tijd van het jaar. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om de tuin op te vrolijken! Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Maak alvast een nestkastje of een voedertafel voor vogels
 • Zet wintergroene planten in de tuin om kleur te houden in de tuin
 • Ook bepaalde heesters bieden wat kleur aan de tuin in de winter

Heeft u vragen over het kiezen van de juiste planten voor in de tuin in de winter en de rest van het seizoen? Neem gerust contact op. We helpen u verder! Verschoor Hovenier is gevestigd in Gouda, maar ook actief als hovenier in Moerkapelle, Reeuwijk, Waddinxveen en andere steden om Gouda.