Tuinaanleg en tuinonderhoud in de winter

3 december 2021

|

Veel mensen gaan pas aan hun tuintje denken als de eerste zonnestralen in het vroege voorjaar tevoorschijn komen. Jammer! Want de herfst en de winter zijn bij uitstek dè jaargetijden om uw tuin aan te leggen of te onderhouden. Enig punt is wel, dat de grond niet bevroren mag zijn. Er zijn een aantal voordelen te noemen om juist in de koude en sombere maanden van het jaar uw tuin aan te leggen of eens goed aan te pakken:

 • De winter is het goede moment om uw (vaste) winterharde planten aan te planten
 • De grond heeft tijd om in te klinken
 • In het voorjaar heeft u een mooie tuin

Misschien zit u met dit weer helemaal niet te wachten om tuinonderhoud te plegen en gaat u liever op de bank met een kopje chocomelk, groot gelijk! Wij helpen u als hovenier Gouda graag aan een mooie goed onderhouden wintertuin.

Tuinonderhoud en tuinaanleg in de winter: plantjes planten

Het najaar en de wintermaanden zijn een goed moment om borders in de tuin te plaatsen. Hagen, heesters, bomen en ook vaste planten zijn dan in de slaapstand waardoor ze makkelijker gerooid en verplant worden. Ze kunnen zich alvast goed hechten in de nieuwe grond, waardoor ze in het voorjaar gelijk kunnen starten met groeien. Een ander voordeel van het aanplanten in de winter is dat uw nieuwe aanplant niet snel zal verdrogen, iets wat in de zomer altijd op de loer ligt.

De in pot gekweekte planten kunnen ook gewoon in de winter in de grond worden gezet. Enige voorwaarde is wel dat het niet vriest. Druk de grond rond de kluit van de winterharde plant goed aan. Deze winterharde vaste planten blijven ook in de winter ademen door het blad. Zorg er dus voor dat ze niet verstikken onder afgestorven plantenresten, stengels en bladeren. Haal dit afgestorven materiaal tijdig weg om uw winterharde vaste planten te sparen. Daarnaast bevelen wij aan om deze planten in het voorjaar voedsel te geven voor een extra mooie bloei.

Top 15 winterharde planten

Welke planten zijn aan te raden om in de koude dagen te planten en kunnen de soms barre omstandigheden aan? Welke winterplanten geven uw tuin extra kleur tijdens de donkere dagen? Wij geven u onze 15 favoriete winterharde groenblijvende planten:

Groenblijvende planten

 • Aronskelk
 • Asarum
 • Engels gras
 • Stekelnootje (Acaena)
 • Bergenia

Besdragende winterharde planten

Besdragende winterharde plant: Callicarpa

 • Skimmia
 • Sneeuwbes
 • Schoonvrucht (Callicarpa)
 • Gelderse Roos (Viburnum)
 • Dwergmispel

Winterharde bloeiende planten

 • Helleborus (Nieskruid)
 • Maagdenpalm
 • Zaagblad (Serratula)
 • Steenbreek (Saxifraga)
 • Pachysandra

Wanneer u ook uw tuin wilt opfleuren met een aantal van deze mooie winterharde planten, kunt u dit ook uitbesteden aan een hovenier. Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.

Grond laten inklinken

Wanneer u het terras opnieuw laat aanleggen, heeft de grond eronder een langere tijd om in te klinken. In de winter worden het terras en de paden veel minder gebruikt waardoor de kans op verzakkingen een stuk kleiner wordt. Het is aan te raden bij het aanleggen van een nieuw gazon, de grond voor te bereiden en vervolgens in de wintermaanden even te laten rusten. Wanneer u de graszoden heeft geplaatst of het gazon is ingezaaid, mag u het vervolgens een aantal weken niet betreden om het gras te laten hechten/groeien. Hovenier Gouda heeft de ervaring dat het in de zomermaanden een stuk moeilijker is om een aantal weken te wachten met het betreden van het gazon, met een hoop kuilen tot gevolg.

In het voorjaar een mooie tuin

Wij begrijpen als geen ander dat u in het voorjaar ook gelijk bij de eerste zonnestralen uw mooie tuin in wilt kunnen wandelen. Dit is alleen mogelijk als uw tuin onderhouden is in de winter. Wilt u ook een tuin waar u tijdens alle jaargetijden van kunt genieten? Neem dan vrijblijvend contact met Verschoor Groenprojecten op, wij helpen u graag met uw tuinaanleg in GoudaWaddinxveenReeuwijk of Moerkapelle. Ook wanneer u uit een andere plaats in de regio komt kan hovenier Gouda met u meedenken!

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.