Tuinonderhoud in de nazomer

3 december 2021

|

Het grootste deel van de zomer ligt alweer achter ons. Toch hebben de afgelopen jaren laten zien dat er in september en zelfs oktober nog weleens momenten zijn waarop er heerlijk genoten kan worden in de tuin. De nazomer leent zich er daarnaast goed voor om het laatste onderhoud van het seizoen te doen. In dit artikel kijken we eens wat dieper naar de onderhoudswerkzaamheden die op dit moment in het jaar goed uitgevoerd kunnen worden.

Welke werkzaamheden kunnen opgepakt worden in de nazomer?

In de maanden september en oktober worden de dagen langzaamaan korter en daalt de gemiddelde temperatuur. Toch zijn er nog mooie dagen die zich perfect lenen om eens een dagje in de tuin aan de slag te gaan. Benieuwd welke werkzaamheden dan uitgevoerd kunnen worden? We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Borders verzorgen

In deze periode komen de bloemen en planten die laat in het seizoen bloeien goed tot hun recht. Deze bloeiers hebben vaak intense rode, gele en oranje tinten. Schitterend om te zien! Deze laatbloeiers kunnen tot wel diep in oktober hun kleur behouden als de planten goed onderhouden worden. Pluk de uitgebloeide bloemen uit de plant om de plant te stimuleren om nieuw bloemen aan te blijven maken.

Onkruid verwijderen

Veel eenjarig onkruid verspreid de zaden in de herfst. Daarom is het belangrijk om het onkruid te verwijderen voordat het onkruid de zaden kan verspreiden. Dit klusje kan goed gecombineerd worden met het verzorgen van de borders. Probeer zoveel mogelijk onkruid te wieden. Volgend jaar heeft u daar nog steeds plezier van omdat er minder onkruidzaad in uw tuin terecht komt. Door nu het onkruid te wieden houdt de grond veel voedingsstoffen vast en hier hebben de planten in uw tuin weer profijt van!

Bollen planten

Vanaf half september kunnen de eerste bollen weer in de grond gezet worden. De vuistregel hierbij is dat hoe eerder de bollen in de grond liggen, hoe eerder ze bloeien. Wilt u een groot deel van het jaar genieten van diverse bollen? Plant de bollen dan gespreid door de nazomer en november.

Gazon verzorgen of aanleggen

De maand september is bij uitstek geschikt om een nieuw gazon aan te leggen. De zonkracht is nog voldoende om de nieuwe grasmat te laten groeien en tegelijkertijd is er voldoende neerslag. Zeker wanneer u niet voor graszoden kiest, maar voor graszaad. Graszaad kan ook in het voorjaar aangebracht worden, maar dan heeft u tijdens het zomerseizoen nog geen vol gazon waar u van kunt genieten.

Als u al een gazon heeft dan kan de maand september een goede maand zijn om uw gazon nog eens te verticuteren. Door het gazon te verticuren wordt mos verwijderd en krijgt het gras weer voldoende zuurstof. Vaak is het voldoende om uw gazon alleen in het voorjaar te verticuteren. Bent u er toen niet aan toegekomen? Of heeft u opnieuw veel last van mos in de tuin? Verticuteer het gazon dan weer opnieuw.

Tuinonderhoud uitbesteden

Wilt u de laatste periode van het seizoen genieten van een mooie tuin en uw tuin voorbereiden op het volgende seizoen? Maar heeft u geen tijd om zelf uw tuinonderhoud uit te voeren? Neem dan contact op met Verschoor Groenprojecten. We helpen u graag verder met tuinonderhoud in Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk en Moerkapelle. Ook in andere dorpen en steden in het Groene Hart zijn we u graag van dienst!

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.