Wanneer begin je met rozen snoeien

17 mei 2022

|

Rozen snoeien moet meerdere keren per jaar gebeuren om te zorgen voor mooie en stevige rozen. Er zijn echter ook nog een aantal andere redenen om een roos meerdere keren per jaar te snoeien. Wanneer je een roos gaat snoeien is het van belang dat dit op de juiste manier gebeurd. De manier waarop een roos wordt gesnoeid is grotendeels afhankelijk van het soort roos en de tijd van het jaar. Bij het snoeien van een roos is het ook van belang dat je het juiste gereedschap gebruikt. Het moment dat een roos wordt gesnoeid is daarnaast ook vaak het perfecte moment om een roos te bemesten.

De redenen om rozen te snoeien

Er zijn een aantal redenen waarom een rozenstruik snoeien erg belangrijk is. Een van de belangrijkste redenen voor het snoeien van rozen is dat de rozen hierdoor mooi en gezond blijven. Zo zorgt het snoeien van rozen er onder andere voor dat ze beter de winter kunnen overleven. Als een roos niet wordt gesnoeid zal de roos steeds langere takken gaan groeien. Er zullen daarentegen wel veel minder bloemen worden gemaakt. Daarnaast kunnen rozen ook worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat er een tweede bloei ontstaat. Een andere reden voor het snoeien van rozen is om de gewenste vorm te behouden.

Roos snoeien in het voorjaar

Een van de momenten in het jaar waarop een roos gesnoeid moet worden is in het voorjaar. Door het snoeien van rozen in het voorjaar kun je de roos verjongen. Dit zorgt ervoor dat de roos vervolgens weer vanuit de basis zal groeien. De maand waarin de meeste mensen beginnen met het snoeien van rozen is in maart. Eerder in het jaar is het vaak nog te koud om rozen te snoeien. Rozen kunnen namelijk niet worden gesnoeid wanneer het overdag vriest. Het snoeien van rozen wanneer het overdag vriest kan ervoor zorgen dat de roos beschadigd raakt. Ook kan het te vroeg snoeien van rozen de roos kwetsbaarder maken voor het oplopen van ziektes.

Wanneer rozen snoeien in de zomer

Behalve in het voorjaar worden rozen ook vaak in de zomer gesnoeid. Rozen snoeien in de zomer gebeurd wanneer de rozen van de eerste bloei zijn uitgebloeid. Een rozenstruik kan meerdere keren per jaar bloeien wanneer deze op de juiste manier en op het juiste moment wordt gesnoeid. Het snoeien van uitgebloeide rozen zorgt ervoor dat de roos nieuwe rozen kan laten bloeien. Het is hierbij dus belangrijk dat de rozen op de juiste plek worden afgeknipt. Lager aan de tak met uitgebloeide rozen zijn enkele blaadjes te vinden. Dit is het punt waarop een nieuwe bloemknop en dus ook een nieuwe bloem kan vormen. Knip de takken vlak boven dit punt af om nieuwe rozen te laten groeien.

Rozen snoeien in de winter

Het laatste moment van het jaar wanneer rozen snoeien wordt gedaan is vlak voor de winter. Door rozen vlak voor de winter te snoeien kun je de roos klaarmaken voor de winter. Hierdoor zal de roos dus een grotere kans hebben om de winter goed door te komen. Op dit moment worden de rozen vrij dicht bij de grond afgeknipt, je kunt hierbij uitgaan van ongeveer kniehoogte. Doordat de roos relatief kort is staat deze steviger. Een kleine en stevige roos is beter bestand tegen harde wind en storm. Ook is de roos door het snoeien beter bestand tegen de vorst die in de winter vaak voorkomt.

Het snoeien van een rozenstruik

Door het volgen van een aantal eenvoudige stappen kun je in het voorjaar gemakkelijk zelf jouw rozenstruik snoeien. De eerste stap bij het snoeien van een rozenstruik is het verwijderen van dood hout en losse takken. Ook alle takken die naar binnen wijzen kunnen helemaal worden verwijderd. Stevige takken hoeven niet volledig worden gesnoeid, deze kun je afknippen op ongeveer 5 knopjes vanaf de grond geteld. Deze knopjes worden ook wel ogen genoemd. Om ervoor te zorgen dat de roos naar buiten zal groeien moeten de takken op een bepaalde manier worden geknipt. Het oog moet bij het snoeien naar buiten wijzen, dit kan worden bereikt door het maken van een schuine snede.

Klimroos snoeien in het voorjaar

Er zijn een aantal richtlijnen die je kunt volgen om er zeker van te zijn dat je jouw klimroos op de juiste manier snoeit. Alle hoofdtakken van de klimroos worden op ongeveer twee derde vanaf de grond afgeknipt. De hoofdtakken kun je herkennen aan het feit dat dit de langste en stevigste takken zijn. Daarnaast hebben de hoofdtakken meerdere zijtakken, deze zijtakken die uit de hoofdtakken groeien worden ook gesnoeid. Het snoeien hiervan wordt gedaan na ongeveer 3 of 5 knopjes geteld vanaf de hoofdtak. Verder kun je alle takken die in de weg zitten volledig snoeien. Hetzelfde geldt voor takken die los zitten of om welke reden dan ook niet meer mooi zijn.

Gereedschap voor het snoeien van rozen

Om een roos goed en gemakkelijk te kunnen snoeien zul je het juiste gereedschap moeten gebruiken. Rozen zouden moeten worden gesnoeid met een snoeischaar die scherp is. Dit zorgt ervoor dat de snoeiwonden die overblijven na het snoeien zo vlak mogelijk zijn. Ook is het belangrijk dat de snoeischaar die wordt gebruikt schoon is. Door gebruik te maken van een schone snoeischaar zijn de snoeiwonden ook schoon. Wanneer de roos takken heeft die te dik zijn voor een snoeischaar kun je deze snoeien met een takkenschaar. Ook hierbij is het weer belangrijk dat de schaar scherp en schoon is. Wanneer je een roos gaat snoeien is het daarnaast aan te raden om hierbij handschoenen te dragen.

Rozen bemesten door het jaar heen

Behalve dat rozen meerdere keren per jaar worden gesnoeid worden rozen ook meerdere keren per jaar bemest. Dit gebeurd over het algemeen twee keer per jaar. De eerste keer gebeurd in het voorjaar na het snoeien van de rozen. Vervolgens worden de rozen aan het begin van de zomer ook nog eens bemest. Het bemesten van de rozen zorgt ervoor dat de roos veel rozen zal krijgen en dat deze rozen mooi zullen bloeien. Klimrozen en struikrozen worden nog een keer extra bemest, dit gebeurd in het najaar. De reden hiervoor is dat deze soorten rozen al eerder knoppen vormen. Dit zorgt ervoor dat deze rozen ook in het najaar meer voedingsstoffen nodig hebben.

Meer informatie? Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen over het snoeien van rozen of heeft u andere vragen over onze werkzaamheden als hovenier Gouda? Wij bieden ook de volgende diensten aan:

Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.