Een mooie herfsttuin, onze 10 tips!

Ook in de herfst kunt u volop genieten van uw tuin, zeker wanneer er een lekker herfstzonnetje zijn stralen op uw huid laat schijnen. Het is pas echt fijn als uw tuin goed onderhouden is en er ook wat mooie groene of bloeiende planten staan. Met onze 10 tips kunt u er zelf voor zorgen dat u ook in de herfst, heerlijk van uw tuin kunt blijven genieten. Mocht u zelf geen groene vingers hebben, dan kunt u altijd een hovenier in schakelen voor het tuinonderhoud. Verschoor Groenprojecten zorgt er graag voor dat u ook in de herfst nog gebruik kunt maken van uw tuin!

Tuinonderhoud in oktober

Met het juiste tuinonderhoud in oktober gaat u een mooie herfsttuin tegemoet. Met onze 10 tips heeft u straks een mooie herfsttuin met flora én fauna!

1.     Herfstblad opruimen

De meeste mensen ruimen alle gevallen bladeren gelijk, maar als u de bladeren bij elkaar veegt en op een hoop laat liggen, zullen de dieren u dankbaar zijn. Alle dieren maken dankbaar gebruik van de bladerhopen. Insecten verschuilen zich, regenwormen, pissebedden en egels zoeken beschutting tussen de blaadjes. Voor de beesten en uiteindelijk ook voor de planten is het het beste om het gevallen blad in uw tuin te laten liggen.

2.     Planten en verplanten in oktober

De natte herfst is een uitstekende tijd om planten te (ver)planten. De grond is lekker drassig en nog warm van de zomer. De nieuwe planten krijgen dus de tijd om wortels te vormen voordat de winter zijn intrede doet. Wilt u nieuwe plantjes in de tuin zetten om nog wat kleur in uw herfsttuin te creëren? Dan is oktober de ideale maand om, voor de eerste vorst in de grond, asters, rozen of heide te planten.

3.     Bollen planten in de herfst

De herfst is een goede tijd om uw bollen in de grond te stoppen. Zo zullen de bloemknoppen in de lente hun prachtige kleuren aan u tonen. Deze voorjaarsbloeiers moeten wel op de juiste locatie gepland worden. Zo willen deze bollen in de lente een frisse en vochtige grond, maar in de zomer als ze in rust zijn, mag de grond droog en waterdoorlatend zijn.

Tuinonderhoud Waddinxveen

4.     Snoeien in oktober

Aan het begin van de herfst is het belangrijk de snoeischaar ter hand te nemen. Als de heesters geel kleuren of zaad beginnen te schieten wordt het tijd om ze te snoeien. De planten gaan langzaam hun sapstroom stilleggen en zich focussen op de wortels. Als de planten nu niet worden gesnoeid kunnen ze uiteindelijk vergaan. Struiken en heesters kunnen tot driekwart worden teruggesnoeid in de herfst. Rozenplanten kunnen na de bloei tot ongeveer 40 cm hoogte worden terug gesnoeid. Twijfelt u over hoe ver u een plant kunt terugsnoeien, informeer dan vooraf om te voorkomen dat u verkeerd snoeit en de plant afsterft. De heg snoeien kan ook in de herfst, maar let op dat u niet te ver terugsnoeit en er kale plekken ontstaan. Deze kale plekken zullen niet meer dichtgroeien in de winter!

5.     Gazon verzorgen voor de winter

Verwen uw gazon nog één keer voordat de winter intreedt. Het vele vocht, de lage temperaturen en de zwakke zonneschijn zijn niet erg goed voor het gazon. Verwijder gevallen blaadjes van het gazon. Wanneer u ze op het gras laat liggen zal het de zon weghouden van het gras waardoor er bruine dorre plekken en mos ontstaan. Maai uw gras eind oktober, begin november voor het laatst. Maai het gras niet té kort, hou zo’n 5 cm over. Langer gras kan beter omgaan met het weinige zonlicht in de herfst en winter. Het is ook aan te raden uw gazon te bemesten in de herfst, om het net even een extra boost te geven. Er is speciale gazonvoeding voor in de herfst. Door gazonvoeding met een kalium over uw gazon te strooien wordt het gras versterkt en zal hij beter bestand zijn tegen de vorst. Gebruik geen gewone gazonvoeding want deze heeft een te hoog stikstofgehalte waardoor het gras sneller gaat groeien en het juist gevoeliger wordt voor de vorst. Met goed gazon onderhoud, kunt u ook volgende zomer weer genieten van een mooi groen grasveld.

6.     Demonteer vijverpompen en sluit waterleiding af

Met de vorst in aantocht is het verstandig om buitenkranen af te sluiten en andere watervoorzieningen af te tappen zodat ze niet door de vorst kapot kunnen gaan. Demonteer ook uw vijverpomp. Het is ook mogelijk om eventueel een ijsvrijhouder met pomp te installeren in uw vijver.

7.     Zet potplanten binnen of op een beschutte plek

Bescherm uw potplanten tegen strenge vorst aan de grond. Zet potplanten binnen of zo dicht mogelijk tegen de gevel van het huis. Ook kunt u ervoor kiezen om grote potplanten te verpakken met bubbelfolie of speciale planthoezen. Zo kunt u er volgend jaar weer van genieten.

8.     Hou rekening met dieren in uw tuin

Er zijn in de herfst een hoop klussen te verzinnen waarmee u de dieren in uw herfsttuin kunt helpen. Zo kunt u nu al nestkastjes ophangen om de vogels een beschutte plek te bieden. Een voedertafel of voedselslinger op te hangen. Plant struiken, eventueel met winterbessen, klimplanten of boom. Hiermee biedt u vogels een huis in uw tuin.

9.     Zelf compost maken

Wist u dat uw tuinafval krachtvoer is voor uw tuin? Zonde om het weg te gooien dus. Door een composthoop te maken, helpt u de natuur en uw tuin. De compost die hieruit ontstaat is enorm voedzaam voor uw planten. Een voordeel van een composthoop is dat het niet gaat stinken. Gooi etensresten gewoon in de gft bak, want deze gaan rotten en zorgen wel voor nare geurtjes. Vogels en egels zullen heel blij zijn met dit overheerlijke buffet. U helpt dus niet alleen de tuin netjes maken, maar ook de planten en dieren.

10.  Laat paddenstoelen toe in je tuin!

In de herfst verschijnen overal mooie paddenstoelen. Wist u dat paddenstoelen heel nuttig zijn voor uw tuin? Paddenstoelen ruimen uw tuin op en zorgen op een eigen manier voor de natuur. Paddenstoelen zijn schimmels en die verteren het tuinafval en zetten het om in een meststof die ze aan de bodem afgeven. Paddenstoelen kunnen ook in symbiose samenleven met bomen waardoor de groei van de boom wordt bevorderd. Paddenstoelen zijn naast dat ze heel mooi zijn in de herfst, dus ook nog heel nuttig.

Tuinieren in de herfst

Als u onze 10 tips voor een mooie herfsttuin ter harte neemt bent u verzekerd van een mooie tuin vol flora en fauna. Zit u liever binnen in de herfst als het regent? U kunt ook de momenten opzoeken dat het wel even lekker is en de zon tussen de wolken door piept. Pak uw tuin in fase aan. Wilt u graag het tuinieren in de herfst uit handen geven, schakel dan een hovenier in om deze klus voor u te klaren.

Tuin winterklaar maken in oktober?

Winterklaar maken van de tuin? Eigenlijk is het niets anders dan uw tuin voorbereiden op de naderende vorst. In de maand oktober zijn er vaak nog voldoende lekkere dagen om even met uw tuingereedschap de tuin in te gaan om uw tuin winterklaar te maken. Volg onze 10 tips en geniet van uw herfsttuin! Kunt u hulp gebruiken voor het winterklaar maken van uw tuin, raadpleeg dan een hovenier voor het plegen van tuinonderhoud.