Tuin winterklaar maken? Wij helpen u graag in 3 stappen

tuin winterklaar

In een mooie tuin moet veel aandacht en energie gestoken worden. Dat geldt echter niet alleen voor het voorjaar en de zomer wanneer de meeste bloemen, bomen en planten in volle bloei staan. Juist in de winter is het de ideale periode om na te denken over tuinaanleg en tuinonderhoud zodat uw tuin er het hele jaar door mooi bijstaat. Hoe u dat realiseert? Geen zorgen, wij helpen u verder.

Stap 1: Een opgeruimde tuin

Een tuin wordt vaak gezien als oase van rust of het streven is om uw tuin een oase van rust te maken. Wij dragen daar graag een steentje aan bij door uw tuin na het uitvallen van bladeren op te ruimen. Uiteraard kunt u, wanneer u dit leuk vindt ook zelf aan de slag met het opruimen van uw tuin. U zult merken dat met deze eerste stap uw tuin er al een stuk beter uitziet. Daarnaast is het op deze manier overzichtelijker wat er aan tuinonderhoud gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat uw tuin winterklaar is.

Stap 2: Gazon winterklaar maken

Wanneer u een gazon heeft is het verstandig deze tussen oktober en december te verzorgen. Wij gaan als volgt aan de slag om uw gras winterklaar te maken:

  • Eerst maaien wij uw gras
  • Vervolgens bemesten wij uw gazon
  • Als laatste strooien wij kalk over uw gazon

Kalk strooien wij om ervoor te zorgen dat de PH-waarde van uw gazon op het juiste niveau blijft en uw prachtige tuin niet wordt overgenomen door hardnekkige mossen. Met dit stappenplan realiseren wij een frisgroen gazon waar u het hele jaar door van geniet. Daardoor hoeft u pas in het voorjaar weer naar uw gazon om te kijken en wij verzorgen uw gazon onderhoud.

Stap 3: Uw bomen bloemen en planten winterklaar maken

Elke boom heeft een andere boomverzorging nodig waardoor het soms lastig kan zijn om elke boom optimaal te verzorgen. Bij Verschoor Groenprojecten helpen onze ervaren hoveniers u graag met uw boomverzorging in de winter. Zo kan een olijfboom winterklaar maken soms een uitdaging zijn omdat een olijfboom in een warmer klimaat beter tot zijn recht komt. Hetzelfde geldt voor een tomatenplant in de winter verzorgen en verscheidene bloemen. Onze hoveniers hebben een grote kennis over alle soorten beplanting waardoor u het tuinonderhoud gerust aan ze over kan laten.

Daarnaast kunt u gebruikmaken van een plantenhoes tegen vorst waardoor uw mooie bloemen en planten niet doodvriezen en u er in het voorjaar weer net zo veel plezier van heeft.

Zelf uw tuin winterklaar maken

Uiteraard kunt u hoveniers inschakelen om uw tuinverzorging in de winter uit te voeren, maar u kunt het ook zelf doen. Wanneer u advies nodig heeft over een specifieke beplanting, kunt u terecht bij Verschoor Groenprojecten voor al uw vragen omtrent het winterklaar maken van uw tuin.

Accessoires in uw tuin

Een andere manier waarop u ervoor kunt zorgen dat uw tuin er in de winter niet kaal uitziet, is door leuke accessoires toe te voegen aan uw tuin. Denk hierbij aan mooie lantaarns of tuinmeubilair. Ook is een fonteintje een leuke toevoeging waar u in de winter plezier van heeft. Door het stromende water zal dit namelijk niet bevriezen.

Om uw tuin in de letterlijke zin levendig te houden kunt u denken aan een sfeervol vogelhuisje waar u voeding aan kunt bevestigen. Op die manier vindt u de mooiste vogels in uw tuin en kunt u genieten van uw tuin waar elke dag iets gebeurt.

Tuinaanleg in de winter

Anders dan u misschien zou denken, is de winter de ideale tijd om uw tuinaanleg uit te voeren. Ook voor het verplanten van een buxus is de winterperiode uitstekend. Dat komt door de temperatuur van de grond en de vochtigheid. In de zomer drogen planten snel uit door de droge grond. Dan heeft u er veel werk aan om ervoor te zorgen dat alle nieuwe beplanting blijft leven en duurt het lang voordat de beplanting uitgegroeid is. Wanneer u in de winter uw nieuwe droomtuin aanlegt, is hij in het voorjaar en in de zomer op zijn mooist. Op die manier kunt u er de hele winter naar uitkijken en ziet u uw tuin langzaam opbloeien.