Hoe maak ik mijn tuin lente- en zomerklaar?

26 april 2023

|

Het voorjaar heeft al een tijdje haar intrede gedaan. Bijna de gehele natuur is ontwaakt uit haar winterslaap. Bomen staan al volop in de bloesem en het zal niet lang meer duren of alle vegetatie staat te bloeien in al haar kunnen.

Het is vanzelfsprekend dat u dit het liefst meemaakt vanuit uw eigen achtertuin. Want wat is nou heerlijker dan met een lentezonnetje van 22 ⁰C in uw eigen achtertuin een mooi boek lezen, ondertussen genietend van de bloeiende voorjaarsbomen en -struiken?

Toch is het goed mogelijk dat uw tuin nog niet helemaal klaar is voor dit moment. In een drukke tijd als deze is het lastig om een moment in te plannen waarin u uw tuin gaat onderhouden. Als u dan eindelijk een gaatje in uw agenda heeft gevonden om uw eigen begroeide koninkrijkje aan te pakken, is het goed denkbaar dat u niet weet waar en hoe u moet beginnen.

Maar wanhoop  niet! In deze blog vertel ik u meer over het lente– en zomerklaar maken van uw eigen achtertuin. Ook geef ik u een aantal bomen- en struikensuggesties.

4 Tips omtrent het lente- en zomerklaar maken van uw tuin

1. Gazon

Indien u over een gazon beschikt, is het natuurlijk niet wenselijk dat het gras kietelt onder uw oksels. Daarom is het aan te bevelen om het gras te maaien. Ook is het voor de kwaliteit van uw gazon goed om eventuele mossen te verwijderen uit de grasmat. Om de groei van het gras te bevorderen is het bemesten van het gazon aan te raden.

2. Planten snoeien

Het is goed mogelijk dat uw vaste planten schade hebben geleden door (nacht)vorst. Om dit te voorkomen heeft u ongetwijfeld al maatregelen genomen in het najaar. Maar nu het voorjaar aangebroken is, is het tijd uw planten te laten bloeien in volle glorie. Daarom is het goed om uw vaste planten even na te lopen en eventueel op te schonen indien er dode taken en dergelijke zijn. Snoeien doet namelijk groeien!

3. Heesters snoeien

De eventuele heesters die uw tuin rijk is, verdienen ook een snoeibeurt. Als uw heester na het voorjaar of de zomer eenmaal gebloeid heeft, is het tijd om de snoeischaar erin te zetten. Door ieder voorjaar 1/3 van de oude, misschien wel dode, laaghangende takken weg te snoeien, verjongt u de struik en blijft hij goed groeien en bloeien.

4. Tuin omspitten

Als u toe bent aan nieuwe planten in uw tuin, is het voor de kwaliteit van de grond goed om deze eerst om te spitten alvorens u de nieuwe vegetatie plant. Kijk tijdens het spitten wel uit dat u geen wortels van andere planten stuk maakt. Indien u op zoek bent naar nieuwe planteninspiratie, kunt u verder in deze blog een aantal bomen- en struikensuggesties lezen.

Bloeiende bomen en struiken in het voorjaar

Vroeger waren bloesembomen als de sierkers, de judasboom en de magnolia niet weg te denken uit een ieders achtertuin. Maar helaas worden deze bomen niet meer zo vaak aangetroffen in de Nederlandse achtertuinen. Oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat tuineigenaren schrikken van het kolossale woord boom, vooral als de achtertuin niet zo omvangrijk is.

Echter, deze schrikreactie is niet nodig bij de bloesembomen die straks staan opgesomd. Er worden namelijk enkel bomen genoemd die qua omvang acceptabel zijn voor iedereen met een minimale achtertuin. Bovendien beschikken deze lentebloeiers over nog een voordeel: ze zijn makkelijk te onderhouden: snoeien en dergelijke is niet of nauwelijks noodzakelijk.

  • De Japanse sierkers (Prunus serrulata)
    Deze veel geprezen treurvorm bloeit vanaf april met roze bloemen. U kunt, afhankelijk van welke variant u neemt, ervoor kiezen om deze plant te kweken in boom- of struikvorm. In Japan wordt de bloei van deze boomsoort gevierd door te picknicken tussen de bomen tijdens het zogenaamde Hanamifeest.
  • De Magnolia (Magnoliaceae)
    Dit is misschien wel de bekendste groep bever- of valse tulpenbomen. Deze plant vormt, afhankelijk van de door u gekozen soort, grote struiken of kleine bomen van circa 5 tot 8 meter hoog. Grote massa’s rechtopstaande, klokvormige bloemen aan kale takken is wat deze bloesemboom typeert.
  • De Judasboom (Cercis siliquastrum)
    Deze warmteminnende boomsoort heeft een onregelmatige, lage kroon die koepelvormig is. Als de boom ouder wordt, verandert de schorskleur van paarsachtig naar roze-grijs. Deze boom met witte of roze bloemen in het voorjaar verdeelt haar bloemen meestal in groepjes van 3 tot 6 stuks.

Gele struik

Tot zover de bloesembomen en -struiken. De kleuren van de hiervoor genoemde vegetatie is allemaal roze en/of wit, het is begrijpelijk dat niet iedereens voorkeur naar deze kleuren uitgaat. Een vroegbloeiende voorjaarsstruik met gele bloemen zou dan een mooi alternatief kunnen zijn. In de categorie gele voorjaarsbloeiers is de gele kornoelje een mooi voorbeeld. Deze eetbare vruchten producerende heester is winterhard tot -22 ⁰C. Ondanks eventuele vorst en sneeuw blijft deze gele struik in het voorjaar doorbloeien.

Hulp nodig bij tuinaanleg en tuinonderhoud?

Het is goed denkbaar dat u het lente– en zomerklaar maken van uw tuin door gebrek aan tijd of kennis niet ziet zitten. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat u toe bent aan een nieuwe tuinindeling. Voor een nieuw tuinontwerp, een tuinaanleg of tuinonderhoud bent u bij Verschoor Groenprojecten aan het goede adres. Dit ervaren en professionele hoveniersbedrijf heeft een passie voor kwaliteit en past dat dan ook graag toe in uw achtertuin.

Tuinontwerp Gouda

Tuinontwerp

Wilt u optimaal gebruik maken van uw tuin en een prettige leefomgeving creëren? Verschoor Groenprojecten zet uw wensen en behoeften om in een prachtig tuinontwerp. Een oplossing waar u zich in thuis voelt. Zo kunt u altijd genieten van een mooie tuin.

Kleurrijke bloemen

Tuinonderhoud

Onderhoud is maatwerk. Onze hoveniers nemen uw tuin graag uit handen. Door onze ruime ervaring weten wij precies wat uw tuin nodig heeft. Met resultaat: uw tuin is het hele jaar netjes en verzorgd.

Tuin aangelegd in Gouda

Tuinaanleg

Wij brengen het tuinontwerp graag in leven. Met passie en een breed scala aan kennis maken we de tuin van uw dromen. Verschoor Groenprojecten is uw hovenier voor de aanleg van beplanting, erfscheiding, bestrating en ander grondwerk.